::Portada >╗ Els nostres compositors >.: BRUGUERA i CODINA, Mn. Bonaventura

.: BRUGUERA i CODINA, Mn. Bonaventura


Mn. Bonaventura Bruguera i Codina (Canet de Mar, 25 de març del 1795 - Tarragona, 13 d'agost del 1876) fou un compositor i mestre de capella català del segle XIX.

Es formà musicalment a la catedral de Barcelona amb el mestre Francesc Queralt. L'any 1818 fou nomenat mestre de capella de la catedral de Vic, i l'any següent accedí a idèntic càrrec a la catedral de Tarragona, en el qual romangué fins a la seva mort.

Va escriure molta música, sobretot religiosa, primer en un estil molt clàssic i posteriorment va anar derivant cap al del Romanticisme. Va compondre tant obra litúrgica (misses, magníficats, ...) com en llengua vernacla (trisagis, rosaris, villancets, letrillas, goigs, etc.). També té producció simfònic, minsa però significativa. Habitualment va fer servir orquestracions molt plenes, ben pròpies de la música del Romanticisme.

Tot i que molta de la seva música es conserva a la catedral de Tarragona, també n'hi ha còpies en altres arxius, fins i tot tan allunyats com Castelló d'Empúries, prova que les seves obres van tenir una notable difusió.

 

(Viquipèdia catalana)

 

Peces d’aquest compositor incloses als nostres repertoris:

 

-      Simfonia (Repertori de l’Orquestra, amb transcripció de Joan Juncà i Albert)

 .