::Inici >Edició 2007

Edició 2007

T’has preguntat mai quantes llengües es parlen al món? I quantes a Tortosa? Has sentit mai curiositat pel significat del teu nom o de  quina llengua ve? Saps que el nom de Tortosa no el van canviar ni els  romans ni els àrabs? Saps que la paraula cotxe ve de l’hongarès? Saps  com es diu gràcies en la llengua dels teus veïns? Si has llegit fins aquí, tu ets un candidat a participar en la Gimcana de les llengües.

Potser et fa l’efecte que es tracta d’una activitat escolar, o  d’esplai... i sí, també ho pot ser, però si comences t’adonaràs que  també és per a tu. Per què? Doncs perquè descobriràs tantes coses de tu mateix i del món..., tantes coses que et donaran una nova perspectiva, que  primer t’interessarà i després no te’n podràs estar. Molts han viscut  l’experiència i ara l’enyoren. Vols provar-ho?

Cada setmana sortiran sis preguntes que corresponen a categories  diferents, busca la teva categoria i sabràs quina és la prova que has  de resoldre. Tria la resposta (pots buscar informació on vulguis, o  provar sort) i diposita la butlleta a la bústia que et vagi més bé o a la web www.gimcanatortosa.cat . Si  encertes, fantàstic, ja tens un punts. I si no... ja veuràs que hi  tornes perquè no et voldràs resignar, perquè voldràs saber més i perquè  t’agradarà.

Amb la Gimcana aprendràs a gaudir de la diversitat que tens més a prop  i de la més llunyana, sentiràs com es desperta el teu afany de saber,  t’ho passaràs bé parlant-ne al carrer, a la botiga i al cafè,  descobriràs moltes coses noves i sorprenents i t’adonaràs que totes les  llengües contenen coses que les fan imprescindibles.

De quantes llengües vénen els noms de la teva família? Quantes  llengües intervenen en el teu dinar d’avui? Amb quantes llengües vas  vestit? Quantes en necessites per jugar? Tot ho podràs descobrir  participant en la Gimcana i, a més del premi del coneixement, tindràs  premis segons el punts que hagis obtingut, i la gran satisfacció  d’haver participat en una iniciativa popular que s’ha realitzat en  llocs molt diversos i sempre amb una gran participació. No et sembla que has de ser-hi? No t’ho perdis.

 

Carme Junyent

Carme Junyent
Professora titular de lingüística general a la Universitat de Barcelona
 i presidenta del Grup d’Estudi de les Llengües Amenaçades (GELA)

 

Carme Junyent va néixer a Masquefa el 1955. És doctora en filologia romànica, professora titular de lingüística general a la Universitat de Barcelona i presidenta del Grup d’Estudi de les Llengües Amenaçades.
Ha escrit diversos llibres, entre els quals hi ha Les llengües d'Àfrica (1986), Les llengües del món (1989), Vida i mort de les llengües (1992) i Contra la planificació (1996). Junyent és especialista en llengües africanes i en la vida i la mort de les llengües, tal com es pot observar a partir dels títols dels llibres, i també ha escrit uns quants articles per exposar el futur previsible de la llengua catalana, com, per exemple, "El català, una llengua en perill d'extinció”.