Presentació
Els masos, molins, llogarets i altres hàbitats disseminats de la Conca de Barberà documentats com habitats en el període de 1860 a 1960.

Estudi sobre els masos, molins, llogarets ...

Estudi sobre els masos, molins, llogarets i altres espais habitats de la Conca històrica

Les darreries del poblament rural dispers (1860 – 1960)

 IMG_6053-web.JPG

Mas d'en Xup (l'Espluga de Francolí)

Els darrers 50 anys han portat molts canvis al món rural, res és ja, el que havia estat. El que abans era una forma de vida d’autosuficiència on la major part de la població treballava al sector primari i on els serveis existents eren els de primeres necessitats i estretament lligats amb les feines del camp, avui s’ha transformat en un mercat globalitzat on pràcticament no hi ha sector primari i on el consumisme desenfrenat és la forma de viure.

Abans els pobles de la Conca de Barberà eren pobles, ara s’han afegit un conjunt de urbanitzacions plenes de cases adossades, sense cap planificació que pugui ser assimilada pel antic nucli urbà.

Abans la vida en el món rural comportava una relació estreta amb la terra i una bona part de la població habitava en masos, molins i altres hàbitats disseminats pels termes dels municipis. El camp bullia d’activitat, les terres eren conreades i les collites variades, ara gairebé no es troba a ningú al camp, el masos i molins resten abandonats i la majoria estan caiguts.