Presentació
Grup de Gegants i grallers de l'Orfeó Canongí

Història

AMICS DELS GEGANTS DE L'ORFEÓ CANONGÍ

Nom dels Gegants:
  • BIÀ (Sebastià): Alçada: 3,49m; Pes: 39 Kg.
  • ESPERANÇA: Alçada: 3,45m; Pes: 35 Kg.

Els gegants van ser estrenats i batejats el 3 de juliol de 1988. Els seus padrins foren els gegants Miquel i Roca del barri dels Sis Carrers de Mont-roig del Camp, i el Pinxo i la Pinxa del barri del Carrer d'Avall de Montbrió. La missa fou oficiada pel senyor rector de la Canonja, Mn. Marcel·lí Robert.

Els constructors dels gegants foren els artistes locals Santiago Gradillas, que s'encarregà de donar vida al Bià, i l'Antonieta Veciana, de l'Esperança. Els materials emprats en la confecció dels gegants foren cartró/pedra pels caps, fibra de vidre pels cossos, i fusta pels cavallets. Els vestits es confeccionaren sota la direcció de la modista Angelina Qué i Calero, sempre ajudada per altres dones de la Canonja i de l'Orfeó Canongí.

Els noms dels gegants provenen dels patrons de la Canonja: Sant Sebastià i la Mare de Déu de l'Esperança, que donen nom a les dues esglésies del poble (la Canonja i Masricart, respectivament). Antigament la Canonja i Masricart eren dos pobles separats, però una llegenda explica que els amors entre una pubilla rica de Masricart i un hereu benestant de la Canonja van fer possible una unió entre els dos pobles que persisteix fins els nostres dies. Així doncs, els nostres gegants representen aquesta bella llegenda que explica els inicis del nostre poble.

El Grup de Grallers es formà l'any següent de l'estrena dels Gegants (1989). Els grallers, en un inici, van aprendre a tocar la gralla sota la direcció de Jordi Aixalà, i posteriorment han treballat molt per aconseguir un grup acceptable per acompanyar als nostres gegants Bià i Esperança.