DANUBI 1. DONAUESCHINGEN - PASSAU
DANUBI (II): PASSAU - VIENA - BRATISLAVA
1r dia: Passau - Inzell (48 km)
2n dia: Inzell - Linz (55 km)
3r dia: Linz - Mauthaussen - Grein (64 km)
4t dia: Grein - Melk - Emmersdorf (55 km)
5è dia: Emmersdorf - Zwentendorf (70 km)
6è dia: Zwentendorf - Viena (57 km)
7è dia: Viena - Bratislava (62 km)
El riu Loira amb bicicleta / El río Loira en bicicleta /Loira bike trail
1r dia: Orleans / Muides-sur-Loire (46 km)
2n dia: Muides-sur-Loire / Chaumont-sur-Loire (58 km)
3r dia: Chaumont-sur-Loire / Chenonceaux (26 km)
4t dia: Chenonceaux / Savonnières (66 km)
5è dia: Savonnières / Saumur (70 km)
6è dia: Saumur / Sainte-Gemmes-sur-Loire (60 km)
7è dia: Sainte-Gemmes-sur-Loire / Saint-Florent-le-Vieil (53 km)
8è dia: Saint-Florent-le-Vieil / Sainte-Luce-sur-Loire (47 km)
9è dia: Sainte-Luce-sur-Loire / Le Migron (54 km)
10è dia: Le Migron / Saint-Brevin-les-Pins (36 km)
El Mosel amb bicicleta / El Mosel en bicicleta
+info(+detallat +fotos)
Heus aquí una altra forma de passar les vacances fent una mica d’esport i gaudint de l’obra d’enginyeria més important del segle XVII. Dissenyat per Pierre-Paul Riquet, el canal de Midi va ser construït entre 1667 i 1681 amb l’objectiu de comunicar la Mediterrània amb l’Atlàntic travessant França, i d’aquesta manera permetre el trànsit de vaixells de càrrega sense haver de passar per l’estret de Gibraltar, freqüentat per pirates i tempestes. El trànsit de mercaderies va minvar a partir del 1980, però tant la idea original com el seu funcionament tècnic van ser la base per construir el canal de Panamà i el canal de Suez, que avui en dia són molt utilitzats. Pel que fa al canal de Midi, l’ús actual és principalment el turisme fluvial.
La travessa que nosaltres us proposem és de 240 quilòmetres i va de Toulouse a Agde. Pot ser dividida en diferents etapes, en funció de la forma física i del temps que es vulgui dedicar a visitar les diferents ciutats que es travessen. Nosaltres la vam partir en quatre etapes, Toulouse – Castelnaudary (70 km), Castelnaudary - Trèbes (55 km), Trèbes – Capestang (75 km), Capestang - Adge (44 km). El recorregut transcorre íntegrament pel camí de sirga (“chemin d’halage”), que antigament era utilitzat pels animals que tiraven dels vaixells de càrrega. Vam partir del cor de la ciutat de Toulouse, a l’estació de tren de Matabiau. A mesura que ens allunyem de la ciutat ens sorprèn la frescor que desprenen els plataners que van ser plantats ja al segle XVII, per evitar l’evaporació de l’aigua del canal i per sufocar la calor dels animals que tiraven dels vaixells i la seva tripulació. El camí és ràpid, ja que passem per pista asfaltada, tot i que és interromput per les parades a les diferents rescloses que anem trobant. Aquestes tenen l’objectiu de salvar els desnivells que existeixen (entre Toulouse i Naurouze puja uns 60 m i a partir d’aquí baixa uns 200 m fins al mar), mitjançant un sistema de comportes que funcionen de la forma següent: un cop ha entrat el vaixell a la resclosa es tanca la comporta per omplir-la d’aigua i elevar així el vaixell al nivell del tram següent. Amb l’excusa d’observar les rescloses, aprofitem per descansar les cames i fer un glop d’aigua. Deixem la pista asfaltada per un camí de terra pocs quilòmetres abans d’arribar al punt més alt del recorregut, “l’écluse de l’Océan”, fins a acabar la jornada a Castelnaudary, un poblet de visita obligada. Les següents etapes transcorren gairebé íntegrament per camí de terra, travessant punts d’interès com Carcassone, Trèbes, Bram, Le Somail... Durant el recorregut ens trobem diverses curiositats com el vaixell-verduleria a Le Somail, o bé les sis rescloses en cadena de Fonserannes, a l’entrada de la ciutat de Béziers. En aquesta zona trobem xiprers com a vegetació de ribera del canal, per mitigar l’efecte del fort vent que hi acostuma a bufar. L’últim tram, més assolellat, ens porta fins a Agde, on podem carregar les bicicletes al tren per tornar al nostre punt de partida.
Consells pràctics:
Recomanem utilitzar bicicleta de muntanya
Si es divideix el recorregut en les quatre etapes esmentades, al final de cada etapa es troba un càmping
Portar aigua, durant el recorregut no hi ha fonts.
No es permet banyar-se al canal
Altres dades d’interès:
Mapes:
Carte topographique 1:100.000 de l’IGN . Full 64 (Toulouse-Albi), Full 65 (Béziers-Montpellier), Full 72 (Béziers-Perpignan)
Llibres:
L. CLOUTEAU. Le Canal du Midi. Guide du Randonneur. Les éditions du Vieux Crayon. (2005)
P CALAS. Le Canal du Midi à vélo. Ed. Edisud. (2001)
Pàgines web:
www.lecanaldumidi.com
Aljubs i sies d'Albelda i Tamarit de Llitera ( La Llitera)
Ruta pels voltants de Poblet. Milmanda i Riudabella