Diari de Girona Portada
en
PDF
  CULTURA DIMARTS, 02 DE GENER DE 2007 Edició digital n. 2559
 Seccions
  Portada
  Girona
  Comarques
  Opinió
  Economia
  Catalunya
  Espanya Internacional
  Esports
  Cultura
  Fets i Gent
  Comunicació
  Actual
  Humor
 Serveis
 Titulars
 Agenda de  Girona
 Agenda
 Cartellera
 Canals
 Borsa
 Futbol
 Tecnologia
 Galeria
 Imatges
 Documents
 Anuncis   classificats
 Tauler d'anuncisDiari de Girona
Anna Almazan publica l´estudi «Entorn de La infanticida»
Foto Noticia
 Ampliar Víctor Català. L´escriptora que es va haver de canviar el nom.
 SERVEIS
  Enviar aquesta notícia Enviar aquesta pàgina
  Imprimir aquesta notícia Imprimir aquesta notícia
  Contacte amb nosaltresContactar
 Anterior Tornar Següent 
 Multimèdia
Imágenes Imatges 

D.B., GIRONA

L´escriptora Anna Almazan, estudiosa de la literatura femenina, acaba de publicar Entorn de La infanticida (Llibres del Segle), un volum que en un centenar de pàgines aplega tres productes: un estudi sobre aquesta obra de Víctor Català, la reedició d´aquesta i una guia de lectura especialment pensada per al món de l´ensenyament.
Anna Almazan és una barcelonina establerta a Albons, població veïna de l´Escala, vila natal de Caterina Albert Paradís (1869-1966), escriptora que precisament arran l´escàndol social generat per La infanticida va decidir usar el pseudònim masculí de Víctor Català per poder arribar més fàcilment als lectors. El canvi de nom es va produir després que el jurat dels Jocs Florals d´Olot de 1898 -l´obra hi concursava- va trobar escandalós que la firmés una dona pels temes que s´hi tractaven.
La infanticida és un monòleg dramàtic en vers que té com a personatge únic la Nela, que es despulla emocionalment en una exposició d´amor lliure. L´obra va colpir l´instint conservador i els convenis literaris preponderants de l´època fins l´extrem que aquell jurat olotí de 1898 finalment no la va premiar i el monòleg no va tenir versió impresa fins al 1951, quan va ser inclòs en les Obres Completes de Caterina Albert.
Una obra encara vigent
Convençuda de la vigència de molts aspectes de La infanticida, Anna Almazan va aconseguir -com a primer pas per difondre aquesta obra, encara massa poc coneguda-, portar-la als escenaris a càrrec de l´actriu Margarida Massot Kleiner, de l´associació de dones Les Xibeques del Cau, de Torroella de Montgrí.
També ha aconseguit reeditar l´obra, que no s´imprimïa des de l´any 1984. Aquesta edició de Llibres del Segle, l´editorial d´en Manuel Costa-Pau, inclou l´estudi introductori d´Anna Almazan i la guia de lectura esmentada, obra de Gemma de Luna.
Anna Almazan, que ha estat professora de la Universitat Catalana d´Estiu, ha fet conferències i tallers sobre la dona i l´ofici d´escriure. Ha rescatat de la memòria perduda autores com Carme Karr, Dolors Montcerdà, Carme Montoriol, Aurora Bertrana o Maria Teresa Vernet.

  Inici de pàgina Inici  
Adaptat a la Llei de Protecció de Dades per
Diari de Girona
Logo Girona Logo EPI: Editorial Prensa Ibérica

Diari de Girona és un Producte de Editorial Prensa Ibérica.
Queda terminantment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts oferts a través d'aquest mitjà, llevat d´autorització expressa de Diari de Girona. Així mateix, queda prohibida tota reproducció a l'efecte de l'article 32.1, paràgraf segon, Llei 23/2006 de la Propietat Intel·lectual.


Altres publicacions del grup Editorial Prensa Ibérica:
Costablanca Rundschau - Diario de Ibiza - Diario de Mallorca - El 9 Nou - Empordà - Faro de Vigo - Información - La Nueva España - La Opinión A Coruña - La Opinión de Granada - La Opinión de Málaga - La Opinión de Murcia - La Opinión de Tenerife - La Opinión de Zamora - La Provincia - Levante-EMV - El Boletín - Mallorca Zeitung - Regió 7 - Súper Deporte - The Adelaide Review

Tornar a
l'Edició Actual

 Recerques
Fes-nos la seva pàgina d'inici
Recomani l´edició digital
Enviï els seus suggeriments
Servei d'enviament de cartes al director
Afegeixi'ns als seus favorits!